bezoekers- en verblijfsinformatie
Op elke eerste zaterdagmiddag (14.00 – 18.00 uur) van de maand (behalve in Augustus) is de atelierwoning te bezoeken. U dient zich aan te melden met een aanvraagformulier bij aanmelden voor bezoek . Tijdens de Journées Européennes du Patrimoine , de Franse Monumentendagen, dat in het derde weekeinde van September plaatsvindt, is het Van Doesburghuis ook opengesteld voor het publiek. De openingstijden voor zowel de zaterdag als de zondag is van 14.00 – 18.00 uur en een reservering is niet nodig. Een bezoek tijdens de eerste zaterdagmiddag van de maand is voor individuele bezoekers of kleine groepen eveneens kosteloos maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Voor groepen vanaf zes personen wordt een bijdrage gevraagd van € 5,- per persoon. Voor kinderen tot en met 18 jaar is een bezoek gratis. Het bezoekadres is 29, Rue Charles Infroit in Meudon-Val-Fleury, op 5 minuten loopafstand van het RER station.
Het Van Doesburghuis is in gebruik als artist in residence. Om voor een verblijf in het Van Doesburghuis in aanmerking te komen, is het een vereiste professioneel werkzaam te zijn binnen één van de disciplines waarin Theo en Nelly actief waren: beeldende kunst, vormgeving, architectuur, literatuur en podiumkunsten. Verder moet het doel van het verblijf van de resident aansluiten bij de ideeënwereld van Theo van Doesburg en/of zijn omgeving. Dit betekent dat de artistieke praktijk van de resident op een of andere wijze wordt gekenmerkt door het verleggen van grenzen en het onderzoeken, samengaan en/of experimenteren met verschillende kunstvormen binnen een internationale context. Daarnaast speelt de motivatie om nieuw werk te maken, onderzoek te doen of een project te realiseren in Parijs, eventueel in samenwerking met een Franse culturele instelling, een rol.
Foto’s Johannes Schwartz (2020).
In de periode 2021-2024 werkt de stichting het Van Doesburghuis samen met de Nederlandse publieke cultuurfondsen: het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds Podiumkunsten, het Filmfonds en het Nederlands Letterenfonds. Deze fondsen roepen makers en denkers op hun terreinen met een open oproep op een aanvraag in te dienen. Indien u interesse hebt in een verblijf in het Van Doesburghuis, is het raadzaam de websites van deze fondsen in de gaten te houden.
Het bestuur van de Stichting het Van Doesburghuis hecht er veel belang aan om het gedachtegoed van Theo van Doesburg levend te houden en nieuwe generaties kunstenaars, ontwerpers, musici en andere podiumkunstenaars de gelegenheid te geven hiermee kennis te maken. De bewoner dient er dan ook rekening mee te houden dat het Van Doesburghuis als geregistreerd monument een publieksfunctie heeft en deels is opengesteld voor het publiek. Een bezoek aan het Van Doesburghuis vindt altijd in overleg met de bewoner plaats. Daarnaast wordt de bewoner gevraagd medewerking te verlenen aan het onderhoud van het huis en er behoedzaam mee om te gaan. Het huis moet in dezelfde staat worden achtergelaten waarin het werd aangetroffen.
Met de klok mee vanaf linksboven: hommage aan Theo en Nelly van Doesburg door Ilse Leenders (2005), Marc van Vugt en Ineke van Doorn aan het werk in het atelier (2001-2003), installatie van Lam de Wolf (2009), tentoonstelling van Jean Bernard Koeman (2014).
Het Van Doesburghuis is rustig gelegen in de bosrijke omgeving van Meudon-Val-Fleury, een aangename voorstad van Parijs. Vanuit Meudon is er een directe RER-verbinding met het centrum van Parijs (reistijd: ca. 30 minuten). De atelierwoning heeft twee verdiepingen waarvan de hoofdverdieping op de eerste etage ligt. Daar bevinden zich de hoge atelierruimte (7.5 x 6.5 en 5 m. hoog), twee gedeeltelijk afsluitbare kamers die tot één ruimte zijn samen te voegen, een zijkamer en een badkamer. Op de begane grond bevindt zich de keuken, een grote en kleine kamer, een douche met toilet en ketel/bergruimte. Het huis heeft aan de voorzijde een kleine tuin en aan de achterzijde een overdekt terras met tuin. De woning is voorzien van originele meubilering van Cees Braakman, Wim Rietveld en Steen Östergaard en twee stoelen (een heruitgave) naar ontwerp van Theo van Doesburg die hij speciaal voor de atelierwoning ontwierp. Er is ook een piano (merk Sellier) aanwezig.