Jason Hendrik Hansma
Verblijfsperiode 01/05/2019 – 30/08/2019
When it Comes to Certain Rooms is de solo tentoonstelling (23 – 30 Augustus 2019) waarmee Jason Hansma zijn residency periode in het Van Doesburghuis afsloot, zie voor meer informatie het persbericht .
Interview door Friso Wijnen
Als Jason en ik langs de voortuin naar het huis lopen vertelt hij me dat de tuinman later die week komt. Het onkruid wappert hoog, Jason ontgaat niets. Van 1 mei tot en met 30 augustus is deze beeldend kunstenaar uit Rotterdam, geboren in Lahore en opgegroeid in Bangkok, artist in residence in het Van Doesburghuis.
Waarom een residency in het Van Doesburghuis?
“ Ik ben bevriend met dichter K. Schippers. Die vertelde me over het huis, dat het een plezierige plek was. Hij deed me anders naar De Stijl kijken, verder dan het diagonalisme, een stroming waar ook spontaniteit en imperfectie ruimte kregen. Dit prikkelde mijn nieuwsgierigheid, ik deed een aanvraag en nu zit ik hier.” Jason glimlacht.
Bevalt het je in het huis?
“ Heel erg. Het zal moeilijk zijn hier dadelijk de deur achter me dicht te trekken. En K. Schippers heeft gelijk: het huis is proportioneel, in iedere ruimte voel je de menselijke maat, ja zelfs een zekere genoeglijkheid. Ik vind het ontroerend hoe Van Doesburg de hoogte van de verankerde tafels zo afstemde dat ze voor Nelly en hem prettig in gebruik waren, die zachtheid heeft me aangenaam verrast.”
Voel je je verwant aan Theo van Doesburg?
“ Theo was een multidisciplinaire kunstenaar. Ik weet niet of ik mezelf ook zo kan noemen, maar ik beweeg me graag tussen taal en daar waar taal ophoudt, tussen voornaamwoord en beeld, analoge en digitale ruimte. Als kind heb ik enkele beroertes gehad met periodes van afasie als gevolg, een taalstoornis die maakte dat ik moeilijk sprak. Ik zag een bloem, wist dat het een bloem was maar kon er geen woord voor vinden. Waar voor de meeste mensen objecten en de namen waarmee die objecten worden aangeduid als vanzelfsprekend over elkaar heen vallen, ervaar ik sinds mijn kindertijd ruimte voor interpretatie. Dit wekte mijn interesse voor wat ik tussenruimtes noem: daar waar iets gebeurt wat nog niet gearticuleerd is. In het Bangkok van mijn tienerjaren gebruikten de kookboeken grammen noch centiliters, je had de ingrediënten en je tong als graadmeter. Die openheid voor wat niet af is, intrigeert me.”
Wat is je favoriete plek in het huis?
Jason denkt na. “ Eigenlijk zijn het meer details die mijn aandacht trekken, zoals een balk die zo is afgewerkt alsof ie bij de dragende constructie hoort, maar feitelijk niet meer is dan een praktische oplossing om draaiende wanden te schragen. Hier kom ik terug bij de menselijkheid van het huis: ook in de theoreticus Theo van Doesburg schuilde een pragmaticus.”
Kunnen we zien wat je hier de afgelopen maanden hebt gemaakt?
“ Jazeker. Van 23 tot en met 30 augustus open ik de deuren voor bezoekers. Ik hoop dat mensen die week spontaan in en uit lopen, het huis en mijn werk beleven, neerstrijken op de bank of plaatsnemen aan de lange tafel op de buitenplaats achter de keuken, een buitenplaats die me sterk doet denken aan Pakistan en Thailand, en ook een plek waar binnen- en buitenwereld als vanzelf in elkaar overvloeien. Een van mijn geliefde tussenruimtes hier.”
Voor meer informatie: www.jasonhendrikhansma.co m. Het verblijf van Jason werd mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie , en de stichting Niemeijer Fonds . Klik hier voor een video met Jason waarin hij meer ervaringen over zijn verblijf in het Van Doesburghuis deelt
Jason Hendrik Hansma & Damon Zucconi, as yet untitled, work in progress, 2019
Jason Hendrik Hansma & Damon Zucconi, as yet untitled, work in progress, 2019